Uitslag 4-0
Zaterdag 3 september 2022, 20:00
Eredivisie
Competitieronde 5
Scoreverloop 14. Vito van Crooij 1-0, 67. Tobias Lauritsen 2-0, 71. Tobias Lauritsen 3-0, 84. Sven Mijnans 4-0
Scheidsrechter Edwin de Graaf
Toeschouwers 10.500
Stadion Het Kasteel, Rotterdam
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
Sparta Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen (76. Adil Auassar), Michael Pinto, Jonathan de Guzman (73. Jeremy van Mullen), Younes Namli (65. Koki Saito), Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen, Arno Verscheuren (65. Sven Mijnans), Vito van Crooij. Trainer: Maurice Steijn
FC Volendam Filip Stankovic, Achraf Douiri (46. Walid Ould-Chikh), Brian Plat, Damon Mirani, Derry John Murkin, Benaissa Benamar, Carel Eiting (87. Imran Nazih), Robert Mühren (60. Gaetano Oristanio), Daryl van Mieghem (60. Bilal Ould-Chikh), Henk Veerman, Ibrahim El Kadiri (79. Lequincio Zeefuik). Trainer: Wim Jonk
Bijzonderheden Dat FC Volendam niet tot scoren kwam, mocht een wonder heten. Op Het Kasteel kreeg de ploeg daar - zeker in de eerste helft - de mogelijkheden toe maar met name Henk Veerman kreeg de bal niet achter doelman Nick Olij. De Rotterdammers kwamen na een kwartier op voorsprong nadat Sparta-doelman Nick Olij zijn ploeggenoot Victor van Crooij met een verre uittrap vrij voor doelman Filip Stankovic zette: 1-0. Dat was het slotstuk van een enerverende openingsfase waarin beide doelmannen zich konden onderscheiden. Het dichtst bij een Volendams doelpunt was Robert Mühren die - vrijwel op de doellijn staande - de bal niet over de lijn wist te drukken. In de tweede helft toonde de thuisploeg zich veel slagvaardiger. Toen na driekwart wedstrijd Tobias Lauritsen met twee treffers de stand na 3-0 tilde, kon FC Volendam niets anders dan zich gewonnen geven.

FC Volendam zorgde deze wedstrijd ook nog voor een opmerkelijk ’record’. De Volendammers werden in de wedstrijd geen enkele keer bestraft voor een overtreding. Volgens statistiekenbureau Opta was dat voor het eerst sinds 2010, toen deze feiten werden bijgehouden, dat een team een eredivisiewedstrijd zonder overtredingen beëindigde.