Uitslag 3-3
Woensdag 18 april 1979, 18:30
KNVB Beker
Halve finale (eerste wedstrijd)
Scoreverloop 42. Fred André 1-0, 44. Jaap Braan 2-0, 58. Ray Clarke (strafschop) 2-1, 65. Tscheu La Ling 2-2, 82. Frank Arnesen 2-3, 89. Jan 'Taze' Plat 3-3
Scheidsrechter Gerard Geurts
Toeschouwers 9.000
Stadion Volendam Stadion
Gele kaarten Kees Zwamborn (Ajax)
Rode kaarten Geen
FC Volendam Frans Hoek, Kees Guyt (83. Jan Schokker), Kees 'Keje' Molenaar (75. Johnny van Wensveen), Fred André, Dick de Boer, Dick Helling, Jaap 'Suikere' Jonk, Jaap Braan, Frank Kramer, Dick 'Sport' Bond, Jan 'Taze' Plat. Trainer: Jan Mak
Ajax Piet Schrijvers (42. Rob Tervoort), Hans Erkens, Wim Meutstege, Kees Zwamborn, Jan Everse, Sören Lerby, Dick Schoenaker, Frank Arnesen, Tscheu La Ling, Ray Clarke, Simon Tahamata (85. Ruud Kaiser). Trainer: Cor Brom
Bijzonderheden Een cornerverhouding in de eerste helft van elf voor Volendam tegen niet één voor Ajax. Wel zeker zes levensgrote kansen voor Volendam, waarvan pas de twee laatste, vlak voor rust, werden benut. Met de 2-0 achterstand halverwege was de koploper in de vaderlandse competitie nog verdraaid goed weggekomen. In de tweede helft was Volendam aanvankelijk opnieuw heer en meester. Totdat die onbegrijpelijke fout van routinier Fred André kwam, die de wedstrijd een voor Volendam catastrofale wending gaf. Aan de rand van het strafschopgebied had Fred André alle gelegenheid om de bal weg te werken. De centrale verdediger ging echter het duel aan met Ray Clarke, dat de Volendamse aanvoerder dreigde te verliezen. Vertwijfeld drukte hij zijn opponent tegen het gras en omdat hij dat in het strafschopgebied deed, moest wel een penalty volgen. Uit een schier hopeloze positie kon Ajax terugkomen. Een aantal minuten na de strafschop van Ray Clarke glipte Soren Lerby razendsnel langs de zijlijn. Zijn pass bereikte Tscheu La Ling, die Frans Hoek kansloos liet: 2-2. Het derde doelpunt van Ajax was voorspelbaar doordat FC Volendam volledig zijn greep op het spel kwijt geraakt was. Zo'n beetje vanaf de middenlijn zette Frank Arnesen een rush in die dwars door het hart van de Volendamse defensie sneed en ophield voorbij Frans Hoek. Toch toonde FC Volendam veerkracht, want via een kopbal bracht Jan 'Taze' Plat de eindstand naar 3-3. Een week later moest in Amsterdam in de return de beslissing gaan vallen.

Jaap Braan zorgt voor de 2-0 voorsprong. Foto Koen Suyk, Anefo