Uitslag 1-2
Zondag 16 april 1967, 14:00
Eerste Divisie
Competitieronde 35
Scoreverloop 29. Dick 'Kits' Sier 0-1, 35. Dick 'de Knoest' Tol 0-2, 78. Dick Twisk 1-2
Scheidsrechter Arie van Gemert
Toeschouwers 10.000
Stadion Stadion De Koog, Koog aan de Zaan
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
FC Zaanstreek Dick Schouten, Dick Molenaar, Piet Ouderland, Jan van Veen, Arie Hersche, Dries Mul, Dick Twisk, Jacques Kleef, Chris Dekker, Wim de Jager, Johan Driegen. Trainer: Wim Blokland
Volendam Cees 'Sikkie' Tuijp, Klaas 'Vracht' Zwarthoed, Klaas 'Blubber' Karregat, Jan 'de Kip' Jonk, Jack 'Bol' Jonk, Jack Hoogland, Klaas Plat, Gerry Mühren, Johan Pelk, Dick 'Kits' Sier, Dick 'de Knoest' Tol. Trainer: Ron Dellow
Bijzonderheden De wedstrijd was in feite al beslist na één half uur. Door Dick 'Kits' Sier en Dick 'de Knoest' Tol had Volendam toen al een verdiende 2-0 voorsprong opgebouwd. De laatste scoorde zijn 31e doelpunt van dat seizoen. Volendam hanteerde in het eerste half uur het tempo-wapen en daar was de Zaanse defensie niet tegen opgewassen. Doelman Dick Schouten keerde in de 14e minuut op spectaculaire wijze een kogel van Johan Pelk, maar toen Dick 'Kits' Sier een kwartier later van circa 8 meter afstand een vlammend schot loste, stak de verraste keeper geen hand uit (0-1). In de 35e minuut sloeg Dick Schouten bij een voorzet van links de bal niet ver genoeg weg. Jack Hoogland, die Wim Kras uitstekend verving, schoof de bal naar Dick 'de Knoest' Tol die koel raak schoot. Na de rust daalde het tempo schrikbarend. Zaanstreek kwam weliswaar een aantal keren dichtbij het doel van Cees 'Sikkie' Tuijp maar die hoefde niet echt moeilijk werk op te knappen. Halverwege de tweede helft stelde uitblinker Dick 'Kits' Sier met schitterend schot nog Dick Schouten op de proef, waarna Zaanstreek 12 minuten voor tijd succes had. Een voorzet van Kleef bereikte Dekker, die secuur op doel richtte. Cees 'Sikkie' Tuijp kreeg de bal niet onder controle en van dichtbij knalde Dick Twisk, via de onderkant van de lat, raak (1-2). Toen moest Volendam alsnog oppassen, maar tot vreugde van de honderden meegereisde Volendam-supporters was de toch al machteloze Zaanstreek-aanval uitgeblust.

De wedstrijd staat ook wel bekend om de onverzettelijkheid van Klaas 'Blubber' Karregat. Twintig minuten voor tijd verliet hij met een groot gat in zijn hoofd het veld toen hij werd geraakt door een hoge trap van Jacques Kleef. “Die zien we niet meer terug”, zal menig toeschouwer hebben gedacht. Maar even later stond de verdediger met een bebloed shirt en een tulband op het hoofd weer op het veld alsof er niets gebeurt was. Na afloop van de wedstrijd moest ‘De Blubber’ naar het ziekenhuis worden gebracht om zich te laten behandelen.

Uitblinker Dick Sier (Kits) in aktie. Foto Eric Koch, Anefo.

Keeper Dick Schouten ontneemt Johan Pelk een kans. Foto Rob Taconis, ANP.

Klaas Karregat (Blubber) toont zich onverzettelijk en speelt door met hoofdwond. Foto Eric Koch, Anefo.

De gehavende Klaas Karregat (Blubber) wordt, na de wedstrijd, opgevangen door verzorger Piet Butter (links) en trainer-coach Ron Dellow (rechts). Foto Rob Taconis, ANP.