Terugblik

Begin jaren zeventig was er al enkele jaren behoefte aan recreatief voetbal voor senioren op zaterdag. In een katholieke club was voetballen voor spelers, die niet meer als jeugdspeler te boek stonden, altijd op zondag te doen. In overleg met het bestuur van RKSV Volendam werd daarom in 1970 gestart met de zaterdagafdeling, bestaande uit vijf elftallen. In de eerste jaren bestond het spelersbestand van het eerste elftal vaak uit spelers die een lange carrière in het betaald voetbal achter de rug hadden. De eerste spelers van die tijd waren Jannie Schilder, Harmen Veerman (de Poes), Dick Sier (Kits), Klaas Karregat (de Blubber) en de legendarische Dick Tol (de Knoest). Het eerste zaterdagelftal moest starten in de 2e klasse zaterdag van de afdeling Noord-Holland. De tegenstand was in die eerste jaren niet om naar huis te schrijven. Binnen twee jaar promoveerde Volendam, zoals verwacht, naar het afdelingsvoetbal van de KNVB. Het begon in 1972 in de 4e klasse KNVB om binnen twee jaar naar de 2e klasse KNVB, het één na hoogste amateurniveau, te promoveren. Verantwoordelijk hiervoor was de 2e lichting oud semiprofs. Bekende namen in die jaren waren Jan Jonk (de Kip), Hans Jonk (de Kip), Klaas Plat, Jaap Jonk (Kleine Kip), Klaas Koning (Vais), Jaap Zwarthoed (Koffie) en Jaap Schokker.
 

Eindstanden

Seizoen Plaats Klasse Trainer 
1974 - 1975 1 3e klasse, KNVB Dick Maurer
1973 - 1974 2 3e klasse, KNVB Dick Maurer
1972 - 1973 1 4e klasse, KNVB Ben Steur
1971 - 1972 1 1e klasse, Afdeling NH Hans Schilder
1970 - 1971 1 2e klasse, Afdeling NH Dick Tol (de Knoest)

1 maart 1975, Halfweg - Volendam (rkav) (0-8). Hein Tol (Kurk) krijgt een tackle te verduren. Foto NH Archief, Fotopersbureau De Boer.


Jan Boerkool (links) en Dick Maurer (rechts) in het seizoen 1974-1975 bij aanvang van de wedstrijd.


De Oude Hap

In de beginjaren 1970-1971 waren de spelers in het eerste zaterdagelftal veelal oud-spelers uit het eerste van Volendam of oudere spelers die op dat moment bij EVC uit Edam voetbalden. In die jaren gingen veel spelers die geen contract meer konden krijgen of niet goed genoeg waren voor het Volendam tweede elftal naar EVC, spelend in de 3e klasse amateurs. Deze veteranen beschouwden het voetbal in de nadagen van hun succesvolle loopbaan als een aardigheidje. Al snel verjongde zich dat, zodat er binnen een paar jaar een normale verhouding was tussen jongere en oudere spelers. De echt oudere spelers (genaamd 'oude hap') was een club van vrienden die bij elkaar wilden blijven en in de eerste jaren daarna in het tweede zaterdagelftal speelden. Daarna zakten zij ieder seizoen een treetje lager om uiteindelijk zou als de zaterdag 7 door het leven te blijven gaan. Een elftal waarin menig veteraan uit de betaalde voetbal zijn nadagen van zijn voetballoopbaan beleefde.
 

1972-1973, Het tweede zaterdagelftal (De Ouwe Hap). Dit team stond 12 jaar onder leiding van Gerrit Veerman (van de Slinger) en bestond voornamelijk uit oud-prof spelers. Staand vlnr. Jaap Smit (Jut), Siem Schilder (van Madoet), Henk Jonk (Spijker), Gerrit Zwarthoed, Jan Greuter, Jan Zwarthoed (Tater), Evert Schilder (Intervent), Jaap Koning (Not), Gerrit Veerman (van de Slinger). Gehurkt vlnr. Jan Tol (de Knoest), Thijs Bond (Kouwe), Jannie Schilder, Freek Kemper, Dick Bond en Harmen Veerman (Poes).


‘De Ouwe Hap’ in het seizoen 1974-1975. Vlnr. Staand vlnr. Gerrit Veerman (van de Slinger), Jaap Koning (Not), Jan Kroon, Siem Schilder (van Madoet), Klaas Karregat (Blubber), Freek Kemper, Harmen Veerman (de Poes), Thijs Bond (de Kouwe), Jan Tol (de Knoest). Gehurkt vlnr. Cees Veerman (Poesie), Jan Zwarthoed (Tater), Dick Bond, Jan Greuter, Kees Bond (de Kouwe) en Jannie Schilder.