Zilveren Botter Toernooi

1990, Editie 27
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers, verdeeld over 2 poules:
Poule A: AZ, Ajax, Cercle Brugge (Bel), Volendam
Poule B: Barcelona (Spa), Haarlem, Roda JC, Noordhollands Elftal

In dat jaar mocht de organisatie Barcelona begroeten. Als grote favorieten maakten de Spanjaarden in de groepsfase direct korte metten met Haarlem (0-7) en capituleerde ook de Noordhollandse selectie (0-2). Roda JC leverde een uitermate knappe prestatie door de Spaanse equipe op 0-0 te houden. Vervolgens wist ook AZ in de kwartfinale FC Barcelona op een gelijkspel te houden. Dat ging wel gepaard met enkele grove charges. Eerst was het Winston Daniëls die verschillende keren tikken te verduren kreeg van Pep Guardiola. Toen was de maat voor Daniëls vol en testte op zijn beurt de scheenbeschermers van de Spanjaard. Dat leverde drukte op het veld op. Verslaggever Jouke Kooiker schreef daarover in de Noord-Hollandse Courant: "Na die actie stroomden er meer mensen het veld op dan in het zomerseizoen toeristen de Costa del Sol bezoeken. Vooral één van de begeleiders aan Spaanse zijde meende met wat Regilio Tuur-achtige gebaren orde op zaken te stellen. Een van de grensrechters stak daar echter letterlijk en figuurlijk een stokje voor, waarna weer verder werd gevoetbald.’’ Penalty’s waren niet te voorkomen. Bij de strafschoppen bleek het Spaanse team gelukkiger en kwalificeerde zich voor de finale. Daarin trof het de Noordhollandse selectie.

Het was al een verassing dat de Noord-Hollanders in de finale stonden, maar tegen Barcelona kon de equipe – net als in de groepsfase – geen potten breken tegen het talenvolle FC Barcelona. Wederom verslaggever Jouke Kooiker beschreef destijds op mooie wijze hoe de eerste treffer tot stand kwam: "Op slag van rust was het dan toch raak. Spits Armacro ging op ‘Romariaanse’ wijze op pad in het strafschopgebied van het Noordhollandse team en passeerde meerdere defensiespecialisten. Juist toen zijn ‘Flamingo-dans binnen de zestienmeter´ in schoonheid dreigde te sterven, caramboleerde het leer voor de voet van Pep Guardiola. Hij gaf het hoogstandje van zijn ploeggenoot de juiste bekroning: 1-0.’’ Daarna wisten de Spanjaarden nog twee keer te scoren en kenden zodoende een geslaagd debuut op het toernooi door zich te kronen tot winnaar. De Zilveren Botter ging mee in het vliegtuig naar Barcelona en werd een jaar later persoonlijk teruggebracht door Barcelona-trainer Johan Cruijff.

Volendam moest het doen met een 5e plaats nadat het in de groepsfase won van Cercle Brugge (4-0) en verloor van AZ (1-2) en Ajax (1-3). In de strijd om de 5e en 6e plaats wonnen de Volendammers met 5-3 van Haarlem.



Oswaldo Herrera heeft in de finale doelman Mark de Wilde van het Noordhollands Elftal gepasseerd en zet Barcelona op 3-0. Foto Marco Bakker