Zilveren Botter Toernooi

1970, Editie 7
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers, verdeeld over 2 poules:
Poule A: NAC, Ajax, Sparta, ADO, Volendam-B
Poule B: Alemannia Aachen (Dui), Beveren-Waas (Bel), Go Ahead, NEC, Volendam

Dit toernooi ging de geschiedenisboeken in als uniek, ongelooflijk en om nooit te vergeten. Volendam kende in dat jaar zijn jubileum. De club bestond namelijk 50 jaar. Om dat te vieren werd ook het Zilveren Bottertoernooi onder handen genomen. Zo werden de gebruikelijke acht teams aangevuld met twee Duitse jeugdelftallen: Alemannia Aachen en Schalke’04. Ondanks dat alles goed voorbereid was, verliep niet alles volgens plan. Schalke’04 liet zaterdagochtend om 11 uur via een telegram weten niet deel te nemen. Na de koppen bij elkaar te hebben gestoken, werd er besloten om een tweede Volendam-ploeg in te schakelen. Met een auto werd het dorp rondgegaan en werden de spelers opgehaald.

Zonder ook maar één keer samen getraind te hebben, wist het gelegenheidselftal zijn eerste wedstrijd met 1-0 te winnen van NAC. De daaropvolgende wedstrijden tegen Sparta en ADO werden gelijkgespeeld. Omdat de formatie ook van Ajax won (1-0), mocht het zich verheugen op een finaleplaats. Het team dat dit bewerkstelligde bestond uit: Klaas Tuyp (Kitte), Evert Keuken, Jan Kwakman (Moulijn), Klaas Jonk, Kees Schilder (Kos), Jan Kras, Klaas Schilder (de Beer), Evert Sul, Henk Tol (Schoen), Jan Plat (Taze), Piet Veerman (Rus), Klaas Bond (Reus), Freek Koning, Kees Karhof (Nars) en Jan Kwakman (Bakker). Deze vijftien stonden onder de bezielende leiding van Ben Steur en Dick Tol. De kritiek van de leiders van de andere teams op de onverzorgde haren van de Volendam-spelers werd dan ook lachend afgedaan.

Waar het toernooi met een tegenvaller begon, kreeg het wel een prachtig einde. Naast het bij elkaar gezochte tweede Volendamse team, wist namelijk ook de A-formatie de finale te halen. Zij wonnen in de groepsfase van het Belgische Beveren-Waas (5-1) en NEC (1-0) en speelden gelijk tegen Alemannia Aachen en Go Ahead. In het Volendamse slotakkoord bleek de A-formatie toch wat sterker dan de B-formatie. Toch stond het bij rust nog 0-0. Dat had de B-formatie van Volendam vooral te danken aan doelman Jan Kwakman (Moulijn), die enkele voortreffelijke reddingen verrichtte. Ook de tweede helft bracht geen winnaar, waarna er dus verlengd moest worden. Daarin capituleerde de B-formatie uiteindelijk. Eerst was het Kees Kok die de bal voor A-formatie tegen de touwen schot. Kees Veerman (Schutter) deed dat kunstje vlak voor het einde van de verlenging nog eens na. Toch viel B-formatie in de prijzen. Jan Kwakman (Moulijn) werd uitgeroepen als beste doelman van het toernooi. In de lokale krant NIVO was er ook een speciale vermelding voor de vele gastouders die de ruim 130 deelnemers voorzagen van een slaapplaats, avondmaal en ontbijt.


De Volendamse finalisten van het Zilveren Botter Toernooi 1970. Uiteindelijk zou Volendam A (boven) in de verlening aan het kortste einde trekken. Het "lange haren" Volendam B (onder) zorgde voor een daverende verrassing door ondermeer van NAC en Ajax te winnen.