Zilveren Botter Toernooi

1965, Editie 2
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers, verdeeld over 2 poules:
Poule A: PSV, Noordhollands Elftal, Volewijckers, Go Ahead
Poule B: Volendam, NAC, Vitesse, GVAV

Door interne moeilijkheden binnen de club duurde het 2 jaar voordat er weer een toernooi werd georganiseerd. Het jeugdteam van Volendam startte als grote favoriet, want zij werden dat jaar immers kampioen van Nederland. Zoals verwacht ging het Volendam voor de wind en bereikte het de finale. Van titelverdediger NAC werd met 1-0 gewonnen en ook Vitesse (5-2) en GVAV (2-1) capituleerden.

De finale werd voorafgegaan door de strijd om de 3e en 4e plaats tussen NAC en De Volewijckers. Het bleek een zware pot. Vaak moest het spel door scheidsrechter Jan Keizer stilgelegd worden wegens kramp bij verschillende spelers. Toch wist NAC, na verlenging, het brons veilig te stellen.

In de finale ontmoette Volendam de geduchte tegenstander Go Ahead. Daarin kwam Volendam op voorsprong dankzij een treffer van Klaas Tuyp, die een voorzet van Gerrie Mühren uit een hoekschop binnenkopte. Nog voor de rust zorgde Wietse Veenstra, volgens de mensen bij Go Ahead een speler met een waarde van 75.000 gulden, voor de 1-1 via een magnifiek schot. Er moest een verlenging komen om een winnaar aan te wijzen. De verlenging werd gespeeld volgens het principe van de ‘golden goal’. De verlenging was nauwelijks aan de gang of één van links voorgetrokken voorzet stuitte van de lat terug voor de voeten van Go Ahead-rechtsbinnen Peter Ressel, die onhoudbaar inkogelde en daarmee de beker naar Deventer bracht.

Na dit toernooi werd besloten de volgende edities over twee dagen te spelen en ook buitenlandse jeugdteams uit te nodigen.