Uitslag 2-3
Zondag 31 augustus 2008, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 1
Scoreverloop 43. Christian Grindheim 0-1, 65. Jack Tuyp 1-1, 68. Tarik Elyounoussi 1-2, 87. Danijel Pranjic 1-3, 90. Jack Tuyp 2-3
Scheidsrechter Pol van Boekel
Toeschouwers 5.201
Stadion Kras Stadion, Volendam
Gele kaarten Paul de Lange (FC Volendam), Henrico Drost (SC Heerenveen)
Rode kaarten Geen
FC Volendam Jeroen Verhoeven, Mathieu Boots, Kelvin Maynard, Henny 'Vik' Schilder, Aaron Meijers, Vit Valenta (85. Abdülhamit Yıldız), Paul de Lange, Bernard Hofstede, Melvin Platje (61. Cecilio Lopes), Jack Tuyp Rowin van Zaanen (73. Dominique van Dijk). Trainer: Frans Adelaar
SC Heerenveen Brian Vandenbussche, Michel Breuer, Michael Dingsdag, Calvin Jong-a-Pin, Daryl Janmaat (56. Michal Svec), Henrico Drost, Danijel Pranjic, Christian Grindheim, Roy Beerens (81. Arnor Smarason), Tarik Elyounoussi, Gerald Sibon (71. Paulo Henrique). Trainer: Trond Sollied
Bijzonderheden FC Volendam trad de Friezen met onbevangen spel tegemoet en creëerde een tweetal riante mogelijkheden. Doelman Brian Vandenbussche had problemen met een verrassende vrije trap van de Tsjech Vit Valenta en na een verre uittrap van collega Jeroen Verhoeven moest de Belg in actie komen bij een inzet van Rowin van Zaanen. In de zomerse warmte nam de energie van de thuisclub snel af. SC Heerenveen kreeg vat op het spel, maar aanvallend bleef het teleurstellend. De openingstreffer van de Noor Christian Grindheim, twee minuten voor de rust van grote afstand gescoord, was fraai, maar nauwelijks verdiend. Na de rust bracht SC Heerenveen het tempo verder omlaag. FC Volendam leek verslagen, maar kwam in de 64ste minuut toch op gelijke hoogte. Een verre inworp van Valenta bereikte Jack Tuyp. Deze scoorde beheerst, 1-1. Drie minuten later herstelde SC Heerenveen de verhoudingen. Het liet FC Volendam uitrazen om dan zelf toe te slaan. Gerald Sibon legde de bal terug op Tarik Elyounoussi die, met zijn enige geslaagde actie van de wedstrijd, voor de 1-2 zorgde. Vlak voor tijd miste Cecilio Lopes, door SC Heerenveen verhuurd aan FC Volendam, nog een enorme kans op de gelijkmaker. Brian Vandenbussche keerde zijn inzet met een reflex. In de slotfase maakte Danijel Pranjic zelfs nog de 3-1. De late tweede treffer van Jack Tuyp kon aan de Friese zege niets meer veranderen.

Doelpoging van Paul de Lange. Foto Fred Rotgans, FCVD

Rowin van Zaanen wordt ten val gebracht door Daryl Janmaat. Foto Fred Rotgans, FCVD

Danijel Pranjic beslist, in de slotfase, definitief de wedstrijd en zorgt voor de 1-3.