Scoreverloop 53. Romario 1-0, 54. Johan Steur 1-1, 71. Ronald Koeman 2-1 (pen.)
Gele kaarten Jaap 'van Riek' Schilder (FC Volendam)
Rode kaarten Geen
PSV Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Adick Koot, Stan Valckx, Eric Gerets (46. Berry van Aerle), Jan Heintze, Soren Lerby, Gerald Vanenburg , Hans Gillhaus, Anton Janssen, Romario. Trainer: Guus Hiddink
FC Volendam Jaap ‘van Riek’ Schilder, Ton Guyt, Ab Plugboer, Randy Samuel, Winand van Loon, Jack Kemper, Richard Sneekes, (54. John Binken), Johan Steur, Gert-Jan Duif, Steve van Dorpel (78. Edward Burleson), Nico Zwarthoed. Trainer: Leo Steegman
Bijzonderheden Totdat scheidsrechter Wim Egbertzen een kwartier voor het einde van de bekerwedstrijd tussen PSV en Volendam de thuisploeg een strafschop toekende, had FC Volendam een verlenging binnen handbereik. De strafschop werd feilloos benut door Ronald Koeman (2-1), waardoor PSV doorging in de beker. Over de aanleiding tot de strafschop - wel of geen hands in het strafschopgebied - waren de meningen hevig verdeeld. Volendam-trainer Leo Steegman achtte het opmerkelijk dat, "zulke dingen je altijd tegen een topclub overkomen." Zijn collega Guus Hiddink vond dat gewoon sprake was van een bal tegen de arm en dus van een juiste beslissing.

Op de eerste 10 minuten van de wedstrijd na, toen PSV stevig het heft in handen had, met onder meer een knal van Koeman tegen de lat, trad Volendam PSV vol overtuiging tegemoet. Randy Samuel gaf Romario geen meter ruimte en vanuit het middenveld creëerde Volendam een aantal kansen. PSV kwam 10 minuten na de rust op voorsprong door een doelpunt van Romario. Ondanks de zware dekking speelde de kleine Braziliaan zich op aangeven van Anton Janssen bliksemsnel vrij en schoot de bal met een merkwaardige boog achter doelman Jaap Schilder (van Riek): 1-0. Volendam was niet aangeslagen. Reeds twee minuten later scoorde Johan Steur tegen. Op de rand van buitenspel ontving hij de bal van Gert-Jan Duif en schoot van dichtbij onhoudbaar in: 1-1. Twintig minuten voor het einde wuifde scheidsrechter Wim Egbertzen een handsgeval van Ton Guijt binnen het 16-metergebied weg. Toen Jack Kernper 3 minuten later de bal opnieuw verdacht dichtbij of net tegen de arm kreeg, legde hij de bal dan wel op de stip. Dat bleek de beslissing.