Uitslag 7-3
Zaterdag 2 december 1978, 20:00
Eredivisie
Competitieronde 15
Scoreverloop 11. Klaas 'Ket' Kwakman 0-1, 14. Soren Lerby 1-1, 25. Soren Lerby 2-1, 29. Ruud Krol 3-1, 37. Ray Clarke 4-1, 41. Klaas 'Puk' Tuyp 4-2, 49. Tscheu La Ling 5-2, 53. Ray Clarke 6-2, 80. Jan 'Taze' Plat 6-3, 90. Frank Arnesen 7-3
Scheidsrechter Peter Gans
Toeschouwers 5.000
Stadion De Meer, Amsterdam
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
Ajax Piet Schrijvers, Kees Zwamborn, Ruud Krol, Wim Meutstege, Jan Everse, Søren Lerby, Frank Arnesen, Tscheu La Ling, Simon Tahamata (59. Hans Erkens), Ray Clarke, Geert Meijer. Trainer: Cor Brom
FC Volendam Jaap Bloem, Dick de Boer, Kees Guyt, Jaap 'Suikere' Jonk, Fred André, Kees 'Keje' Molenaar, Klaas 'Puk' Tuyp, Frank Kramer, Dick 'Sport' Bond, Jan 'Taze' Plat, Klaas 'Ket' Kwakman. Trainer: Jan Mak
Bijzonderheden Ajax werd deze wedstrijd niet geringe mate op weg geholpen door FC Volendam. Al in de 11e minuut schoof Frank Kramer op even onbeholpen als doeltreffende wijze langs Jan Everse en Ruud Krol, om vervolgens Klaas 'Ket' Kwakman op weg te sturen naar 0-1. Die verrassende openingszet had een minuut later al een even spectaculair vervolg kunnen krijgen, als Frank Kramer niet ten koste van een handsbal was afgestopt door de uit zijn doel gesnelde Piet Schrijvers. De gelijkmaker in de 13e minuut was doelpunt dat uitstekend paste in de serie tegenvallers die FC Volendam dat seizoen aan het verzamelen was. In een poging een nieuwe aanval van Ajax in de opruiming te doen, sloeg doelman Jaap Bloem de bal via de rug van Kees ´Keje´ Molenaar tegen het lichaam van Soren Lerby, waarna de bal in het doel caramboleerde. Via treffers van Soren Lerby (fout Jaap Bloem), Ruud Krol (afstandsschot), Ray Clarke (tweemaal, waaronder één keer door het benutten van een door aanvoerder Dick ´Sport´ Bond onnodig veroorzaakte penalty), Tscheu La Ling en Frank Arnesen (buitenspel) mocht Ajax in het resterende gedeelte van de wedstrijd eindelijk weer eens ouderwets uithalen. In de bedrijven door profiteerde FC Volendam nog tweemaal van de kwetsbaarheid in de Amsterdamse defensie. Klaas Tuyp (voor rust) en Jan´Taze´ Plat zorgden ervoor dat trainer Jan Mak over zijn bij vlagen erg laconiek FC Volendam toch tevreden kon zijn.