Uitslag 4-3
Vrijdag 11 augustus 2024, 20:00
Eerste Divisie
Competitieronde 1
Scoreverloop 10. Tristan van Gilst 1-0, 16. Jesse van de Haar 2-0, 36. Robert Mühren 2-1, 52. Milan de Haan 2-2, 60. Henk Veerman 2-3, 90+1. Stan Wevers 3-3, 90+4. Ibrahim El Kadiri 4-3
Scheidsrechter Edwin van de Graaf
Toeschouwers 9.576
Stadion De Vijverberg, Doetinchem
Gele kaarten Aurelio Oehlers, Daan Steur (FC Volendam), Ralf Seuntjens, Philip Brittijn, Ibrahim El Kadiri (De Graafschap)
Rode kaarten Xavier Mbuyamba (FC Volendam)
De Graafschap Ties Wieggers, Jeffry Fortes, Joran Hardeman, Rio Hillen, Levi Schoppema (84. Maas Willemse), Donny Warmerdam, Ralf Seuntjens (64. Yannick Eduardo), Philip Brittijn (75. Stan Wevers), Sam Bisselink (64. Ibrahim El Kadiri), Jesse van de Haar, Tristan van Gilst (75. Giovanni Büttner). Trainer: Jan Vreman
FC Volendam Barry Lauwers, Déron Payne, Xavier Mbuyamba, Benaissa Benamar, Daan Steur, Milan de Haan (87. Imran Nazih), Alex Plat (46. Bilal Ould-Chikh), Yannick Leliendal, Aurelio Oehlers (73. Myron Mau-Asam), Robert Mühren (73. Quincy Hoeve), Henk Veerman. Trainer: Rick Kruys
Bijzonderheden Al na 10 minuten kwam De Graafschap op voorsprong. De rappe buitenspeler Tristan van Gilst kwam naar binnen, kapte Xavier Mbuyamba uit en drukte in de korte hoek raak: 1-0. Kort na de tegentreffer kwam FC Volendam er fraai uit, waar Robert Mühren het eindstation was. De routinier haalde uit, maar zag goalie Ties Wieggers redding brengen. Na een kwartier verdubbelde de thuisploeg de score toen Sam Bisselink mocht voorgeven. Een inschattingsfoutje van Barry Lauwers zorgde ervoor dat de bal voor de voeten van Van de Haar kwam, waardoor de aanvaller kon binnentikken: 2-0. Na een ruim half uur deed FC Volendam via Robert Mühren iets terug. Yannick Leliendal mikte via een hoekschop op het hoofd van aanvoerder Henk Veerman, die de bal verlengde en zijn collega-spits de gelegenheid gaf de bal in te glijden: 2-1.

De taak voor de Volendammers was na rust duidelijk: de wedstrijd omdraaien. Een van de manieren om dat te doen was een wissel. Alex Plat bleef in de kleedkamer achter voor Bilal Ould-Chikh. Laatst genoemde had weinig moeite met wennen. Dat bleek toen hij na een vrije trap indribbelde en het hoofd van Xavier Mbuyamba vond. Hij kopte echter over. Niet lang daarna vond diezelfde Bilal Ould-Chikh, Milan De Haan, die wél binnen werkte. Een op maat gemaakte corner belandde precies op zijn voet, waardoor hij simpel achter Ties Wieggers kon drukken: 2-2. Na precies een uur kwam FC Volendam op voorsprong. Xavier Mbuyamba legde de bal vanuit de defensie panklaar op Henk Veerman, die het leer acrobatisch binnen werkte. Zo kwamen de Volendammers voor de eerste keer deze middag op voorsprong op De Vijverberg: 2-3.

Met nog twintig minuten te gaan moesten de Volendammers verder met tien: Xavier Mbuyamba zag rood na een harde tackle op Philip Brittijn. Ondanks het overtal van De Graafschap, creëerde FC Volendam genoeg. Een hoekschop ging nipt over en een schot van Ould-Chikh ging voorlangs. Toch kwam De Graafschap in de eerste minuut van de blessuretijd alsnog naast FC Volendam. Een fraai afstandsschot van invaller Stan Wevers belandde in de verre hoek buiten bereik van Barry Lauwers: 3-3. De tien van FC Volendam roeide met alle riemen die het had, maar het opgeleefde De Graafschap rook bloed en wilde de volle buit binnen halen. En die behaalde het ook: na 94 minuten was het uitgerekend oud-FC Volendammer El Kadiri die balbezit veroverde, naar binnen kapte en in de bovenhoek raak mikte. Hij zorgde voor de eindstand van de wedstrijd: 4-3.

Henk Veerman heeft de bal met het hoofd verlengd waardoor Robert Mühren (niet zichtbaar) de 2-1 kan binnenglijden. Foto Fred Rotgans, FCVD.

Milan de Haan viert de 2-3 met de meegereisde supporters. Foto Fred Rotgans, FCVD.

De rode kaart van Xavier Mbuyamba bleek het breekpunt in de wedstrijd. Foto Fred Rotgans, FCVD.