Uitslag 1-2
Vrijdag 4 oktober 2024, 20:00
Eerste Divisie
Competitieronde 9
Scoreverloop 40. Xavier Mbuyamba 0-1, 45+1. Robert Mühren 0-2, 60. Miliano Jonathans 1-2
Scheidsrechter Robin Hensgens
Toeschouwers 15.716
Stadion GelreDome, Arnhem
Gele kaarten Daniel Beukers, Alex Plat (FC Volendam), Loek Postma, Miliano Jonathans (Vitesse)
Rode kaarten Geen
Vitesse Tom Bramel, Mees Kreekels (46. Giovanni Büttner), Giovanni van Zwam (46. Marcus Steffen), Enzo Cornelisse, Mats Egbring, Irakli Yegoian (46. Andy Visser), Loek Postma, Angelos Tsingaras, Miliano Jonathans, Theodisis Macheras (83. Gyan de Regt), Dillon Hoogewerf (46. Tomislav Gudelj). Trainer: John van de Brom
FC Volendam Kayne van Oevelen, Gladwin Curiel, Xavier Mbuyamba, Mawouna Amevor, Yannick Leliendal, Bilal Ould-Chikh (85. Daniel Beukers), Alex Plat, Jamie Jacobs, Brandley Kuwas (68. Milan de Haan), Robert Mühren (68. Anass Bouziane), Henk Veerman (77. Elvis Manu). Trainer: Rick Kruys
Bijzonderheden Het eerste deel van de wedstrijd was namens beide ploegen erg voorzichtig. In de 26e minuut kreeg Mees Kreekels de eerste grote kans namens Vitesse, maar schoot met zijn linkerbeen net naast het doel. Een paar minuten daarna veroverde Irakli Yegoian de bal op het middenveld en bediende de dieplopende Theodosis Macheras. De linksbuiten van Vitesse wist zijn verdediger uit te kappen, maar via Volendam-keeper Kayne van Oevelen ging de bal naast het doel.  In de 40e minuut kwamen de bezoekers op een 0-1 voorsprong door Xavier Mbuyamba. Uit een hoekschop kwam de bal uit de kluts voor zijn voeten en schoot op de rand van de vijfmeter hard binnen waardoor keeper Tom Bramel het nakijken had. In de extra tijd van de eerste helft kwam FC Volendam op een 0-2 voorsprong. Het ervaren Volendamse spitsenduo wisten elkaar goed te vinden. Henk Veerman tikte de bal door naar zijn collega Robert Mühren, die één op één met Tom Bramel rustig bleef en de bal in de korte hoek schoot.

Vitesse-trainer John van de Brom wisselde in de rust maar liefst 4 spelers. Toch begon begon de tweede helft, net als de eerste helft, behouden. In de 60ste minuut kwam Vitesse echter toch terug in de wedstrijd na een doelpunt van Miliano Jonathans. Aanvoerder Enzo Cornelisse stuurde de nummer tien van Vitesse diep aan de rechterkant, die zijn tegenstander Yannick Leliendal te snel af was en de bal over de uitkomende keeper Kayne van Oevelen wipte: 1-2. Daarna bleef FC Volendam zoeken naar de beslissende treffer. Een fraaie voorzet van Bilal Ould-Chikh werd uit de volley over het doel heen geschoten door Henk Veerman. Later raakte een afzwaaiende voorzet van Gladwin Curiel de kruising. Invaller Milan de Haan kreeg ook een optimale kans. Een vrije schietkans mikte hij tegen Vitesse-doelman Tom Bramel aan. Tot aan de blessuretijd, lukte het Vitesse om nog maar sporadisch gevaarlijk te worden. In de derde minuut van de extra tijd had Giovanni Büttner namelijk bijna de gelijkmaker op zijn schoen, na een vrije trap van Miliano Jonathans schoot Büttner vanaf de rand zestienmeter de bal hard op de lat.

Henk Veerman in duel met Vitesse-verdediger Giovanni van Zwam. Foto Fred Rotgans, FCVD

Gladwin Curiel trekt ten aanval, maar wordt met alle macht verdedigd. Foto Fred Rotgans, FCVD