Uitslag 1-5
Vrijdag 15 oktober 2021, 20:00
Eerste Divisie
Competitieronde 10
Scoreverloop 12. Ozgur Aktas 1-0, 15. Ibrahim El Kadiri 1-1, 19. Robert Mühren 1-2, 21. Daryl van Mieghem 1-3, 39. Robert Mühren 1-4, 67. Jim Beers 1-5
Scheidsrechter Edwin van de Graaf
Toeschouwers 2.615
Stadion BUKO Stadion, Velsen
Gele kaarten Calvin Twigt (FC Volendam)
Rode kaarten Geen
Telstar Abdel El Ouazzane (74. Trevor Doornbusch), Ozgur Aktas, Anwar Bensabouh, Siebe Vandermeulen (46. Anthony Berenstein), Yassine Zakir (74. Yael Liesdek), Cas Dijkstra (74. Ozan Kökcu), Tom Overtoom, Sven van Doorm, Rein Smit (46. Gyliano van Velzen), Rashaan Fernandes, Glynor Plet. Trainer: Andries Jonker
FC Volendam Filip Stankovic, Denso Kasius, Brian Plat, Damon Mirani, Dean James (61. John Hilton), Alex Plat, Calvin Twigt (61. Gaetano Oristanio), Boy Deul (78. Samir Ben Sallam), Daryl van Mieghem (70. Martijn Kaars), Ibrahim El Kadiri, Robert Mühren (61. Jim Beers). Trainer: Wim Jonk
Bijzonderheden Vuurwerk, een vol uitvak en een denderende openingsfase. Er waren minder opwindende Vissersderby’s geweest. Ook voetballend was er genoeg te beleven, al was FC Volendam in zes minuten klaar met SC Telstar. De goede reeksen van beide clubs en de media-aandacht rond de regenboogshirts van beide elftallen voor homo-acceptatie in de sport, hadden voor veel belangstelling gezorgd. Ook op het veld was er vanaf de eerste tel spreekwoordelijk vuurwerk. Vooral Telstar zocht brutaal de aanval en kreeg serieuze kansen via Rashaan Fernandes en Glynor Plet. Vanuit een corner kopte verdediger Özgür Aktas Telstar naar de voorsprong. Volendam had tot dat moment nog weinig laten zien maar gooide er vervolgens een masterclassje afmaken tegenaan. Drie minuten na de openingsgoal strafte Ibrahim el Kadiri geklungel van de Velsenaren af. Robert Mühren had vier minuten later de mazzel dat de grensrechter niet zag dat hij buitenspel stond toen hij scoorde. Twee minuten later was het weer raak toen doelman Abdel el Ouazzane een afstandsschot van Daryl van Mieghem totaal verkeerd inschatte. Wedstrijd beslist? Daar leek het in eerste instantie niet op want Telstar speelde helemaal niet zo slecht. De ploeg van trainer Andries Jonker liet de tegenstander weinig aan de bal komen en bleef zoeken naar de aansluitingstreffer. Dat het verschil in kwaliteit tussen beide Noord-Hollandse ploegen dat seizoen erg groot was, werd duidelijk bij de 1-4. Met Robert Mühren had FC Volendam een spits die in de eerste divisie tot de absolute top behoorde. Hij lanceerde zichzelf handig voorbij zijn directe tegenstander en was de gehele Telstardefensie te snel af. El Ouazzane kon zichzelf ditmaal niet kwalijk nemen. Telstar-trainer Andries Jonker hoopte door over te schakelen naar 4-3-3 weer wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat lukte eventjes want Telstar kreeg via Glynor Plet een prima kans op de 2-4. Zijn omhaal kwam echter terecht in de handen van doelman Filip Stankovic. Volendam kon zonder al te veel problemen de wedstrijd uitvoetballen en bepaalde de eindstand vanuit een corner via Jim Beers op 1-5. Het verschil in effectiviteit werd pijnlijk samengevat door Telstar-trainer Andries Jonker. ,,Volendam heeft acht schietpogingen gehad, wij 24. Dat maakt het een geflatteerde nederlaag en erg zuur.”

Daryl van Wieghem op weg naar de 1-3.

SC Telstar en FC Volendam speelden in een speciaal ontworpen regenboogtenue. Dit was om aandacht te vragen voor gelijkheid en discriminatie. En dat was een wereldprimeur, want nooit eerder pasten tijdens één professionele voetbalwedstrijd beide teams hun tenue aan voor dit thema.