Uitslag 2-0
Zondag 12 november 1978, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 12
Scoreverloop 52. Jaap 'Suikere' Jonk 1-0 (eigen doel), 55. Fred André 2-0 (eigen doel)
Scheidsrechter Egbert Mulder
Toeschouwers 19.133
Stadion De Kuip, Rotterdam
Gele kaarten Harry Melis (Feijenoord)
Rode kaarten Frank Kramer (FC Volendam)
Feijenoord Eddy Treijtel, Michel van de Korput, Ben Wijnstekers, Stanley Brard, Aad Mansveld, André Stafleu, Gerard van der Lem (86. Jan van Deinsen), Pétur Pétursson, Wim van Til, Peter Houtman (83. Sjaak Troost), Harry Melis. Trainer: Vaclav Jezek
FC Volendam Jaap Bloem, Kees 'Keje' Molenaar, Fred André, Kees Guijt, Thoom 'Vivo' Veerman, Dick 'Sport' Bond, Jaap 'Suikere' Jonk, Klaas 'Puk' Tuip, Paul Bijvank (62. Klaas 'Ket' Kwakman), Wim 'Ballap' Kwakman, Frank Kramer. Trainer: Jan Mak
Bijzonderheden Feijenoord kreeg in deze wedstrijd zoveel medewerking van zijn FC Volendam en van scheidsrechter Egbert Mulder, dat het na afloop geen raad wist met zijn figuur en zelfs een beetje verlegen was met de 2-0 winst. FC Volendam was zwaar gehandicapt naar Rotterdam gekomen. De blessurelijst van trainer Mak loog er niet om: Dick Helling, Dick de Boer, Jaap Braan, Cor Zonneveld, Theo Vonk, Johnny van Wensveen en Jaap Visser waren absent. Toch hield de verzwakte ploeg in de eerste helft uitstekend stand. In de tweede helft moest Volendam echter verder met 10 man, na een rode kaart voor Frank Kramer, en stak het de hulpende hand toe aan Feijenoord. Deze werd verleend door Jaap 'Suikere' Jonk en later verdediger Fred André. De eerste raakte vlak na rust een corner van Harry Melis verkeerd, waardoor keeper Jaap Bloem totaal verrast werd. Fred André hielp een voorzet van Bennie Wijnstekers achter zijn keeper. Met tien man spelend bleek FC Volendam in de counter enkele malen wel degelijk gevaarlijk. Een vrije trap van Dick 'Sport' Bond spatte zelfs op de lat uiteen.

De manier waarop Frank Kramer tegen het rood opliep was heel schlemielig. Hij werd eerst opgeschreven, omdat hij de bal had weggetrapt, nadat een wat al te forse schouderduw tegen Bennie Wijnstekers door de scheidsrechter met een vrije schop was bestraft. Frank Kramer had de pech dat hij nog geen dertig seconden later met Michel van de Korput in een verwoed duel om de bal geraakte. Beiden leken het duel om beurten te gaan winnen. Toen Michel van de Korput tenslotte als overwinnaar uit de strijd te voorschijn kwam, bracht Frank Kramer zijn tegenstander in een reactie ten val. Scheidsrechter Egbert Mulder aarzelde enkele seconden en trok toen tot ontsteltenis van Frank Kramer en heel FC Volendam de rode kaart.