Uitslag 2-2
Zondag 5 november 1978, 14:30
Eredivisie
Competitieronde 12

Scoreverloop 6. Hannie Das 0-1, 29. Henk 'Charly' Bosveld 0-2 (pen.), 33. Kees 'Keje' Molenaar 1-2 (pen.), 64. Klaas 'Puk' Tuijp 2-2
Scheidsrechter Henk Weerink
Toeschouwers 4.000
Stadion Volendam Stadion
Gele kaarten Peter Boeve (Vitesse)
Rode kaarten Geen
FC Volendam Jaap Bloem, Fred André, Kees 'Keje' Molenaar, Theo Vonk (46. Thoom 'Vivo' Veerman), Kees Guyt, Jaap 'Suikere' Jonk (59. Frank Kramer), Wim 'Ballap' Kwakman, Dick 'Sport' Bond, Paul Bijvank, Klaas 'Puk' Tuijp, Klaas 'Ket' Kwakman. Trainer: Jan Mak
Vitesse Dick Beukhof, Peter Boeve, Dick Mulderij, Joop Heezen, Roel Zaayer, Henk 'Charly' Bosveld, Theo Husers, Hannie Das, Willy Veenstra, Wim Meijers, Bosko Bursac. Trainer: Henk Wullems
Bijzonderheden Het counterende Vitesse kwam na een half uur spelen op een volkomen verdiende 0-2 voorsprong. Na 5 minuten rondde de hardwerkende Hannie Das een strakke voorzet van rechts van Bosko Bursac koppend af en na 28 minuten klopte Henk 'Charly' Bosveld doelman Jaap Bloem uit een strafschop, die volkomen terecht werd toegekend, nadat Fred André de opgekomen linksback Peter Boeve had gevloerd. Het pleit leek beslist. Vitesse had de zaak onder leiding van Henk 'Charly' Bosveld helemaal onder controle. FC Volendam viel zonder bezieling aan, maar zou toch nog voor rust een opsteker krijgen, toen de uitstekend leidende Henk Weerink ook de thuisclub een strafschop toekende. De tik van Dick Mulderij ten opzichte van Jaap 'Suikere' Jonk was wellicht minimaal, maar een overtreding binnen het strafschopgebied kent nu eenmaal weinig genade, al maakte Jaap 'Suikere' Jonk nog zo'n fraaie snoekduik. Kees 'Keje' Molenaar schoot raak en dat was het sein tot een massale belegering van het Vitesse-doel. Na de rust was het duel meer spannend dan fraai. Van beide kanten lukte weinig meer, behalve dan de voortreffelijke aanval van FC Volendam in de 65e minuut. Vanaf de linkerkant bereikte de bal via de weer hardwerkende Fred André de opkomende Klaas 'Puk' Tuyp op rechts, die de bal laag in de eerste hoek knalde: 2-2. De 4.000 toeschouwers zetten Volendam even op zijn kop, maar de altijd kritische Volendam-aanhang had het daarna snel in de gaten dat het er niet meer in zat en droop al ver voor tijd af.