Uitslag 3-2
Zondag 20 september 1959, 14:00
Eredivisie
Competitieronde 5
Scoreverloop 25. Dick 'de Knoest' Tol 0-1, 30. Joop Daniëls 1-1, 43. Joop Daniëls 2-1, 48. Bep Zaal 3-1, 58. Dick 'de Knoest' Tol 3-2
Scheidsrechter Andries van Leeuwen
Toeschouwers 25.000
Stadion Spangen, Rotterdam
Gele kaarten Geen
Rode kaarten Geen
Sparta Andries van Dijk (63. Sietze Hofstee), Jan Villerius, Freek van der Lee, Jannie Schilder, Bep Zaal, Johnny Crossan, Hans de Koning, Tinus Bosselaar, Tonny van Ede, Piet de Vries, Joop Daniëls. Trainer: Denis Neville
Volendam Jaap 'Aaltje' Keijzer, Klaas 'Blubber' Karregat, Dick Maurer, Jaap 'Snert' Kroon, Jintje 'Koles' Schilder, Gerrit Zwarthoed, Dick 'de Knoest' Tol, Johan Pelk, Jaap 'Jut' Smit, Harmen 'de Poes' Veerman, Henk 'Spijker' Jonk. Trainer: Ger Stroker
Bijzonderheden Na een boeiende strijd won uiteindelijk Sparta maar het had ook andersom kunnen zijn. Het betere van het spel kwam weliswaar van Sparta-zijde, maar het enthousiasme van Volendam compenseerde een hoop. In het eerste half uur lag de voorhoede van Volendam aan de ketting. Met name Dick ‘de Knoest’ Tol had het moeilijk met dorpsgenoot Jannie Schilder die namens Sparta bijna ieder duel won. Toch kwamen de bezoekers, na het Spartaanse offensief, verrassend op voorsprong via diezelfde Dick ‘de Knoest’ Tol. Lang kon Volendam echter niet genieten, want Joop Daniels zorgde met 2 doelpunten namens Sparta voor de 2-1 voorsprong met de rust. In de tweede helft kwam Sparta al na 3 minuten op 3-1. Dit doelpunt ontstond omdat doelman Jaap ‘Aaltje’ Keizer en Dick Maurer beiden naar een hoge voorzet van Spartaan Bep Zaal sprongen en in botsing kwamen, zodat de bal vrijspel had. Twaalf minuten later schoot Dick ‘de Knoest’ Tol weer hoop in de Volendamse harten (3-2) maar ofschoon Volendam tot aan ’t einde toe sterker was, lukte het niet om de gelijkmaker te scoren. Volendam was een aantal keren heel dichtbij, want Jannie Schilder, Freek van der Lee en Bep Zaal moesten hun keeper op de lijn assisteren om het Spartaanse doel schoon te houden.

Een misverstand tussen doelman Jaap Keijzer (Aaltje) en Dick Maurer zorgt voor de 3-1.