Klasse 1e Klasse A
Plaats 2
Trainer Sander Middelbeek

Terugblik

Dat seizoen startte Volendam (rkav) met een nieuwe trainer/hoofdcoach: Sander Middelbeek. Daarvoor was de uit Oosthuizen afkomstige docent wiskunde en rekenen aan de Triade in Edam, maar liefst elf jaar verbonden aan JOS/Watergraafsmeer. Eerst als speler, daarna als assistent trainer en de laatste vijf jaar als hoofdtrainer. De ploeg kreeg versterking van verschillende Volendammers (Nico Keijzer, Leon Tol, Joey Tol, Gerry Schilder en Niels Joren) die actief waren geweest bij andere amateurclubs. Dat gaf een zichtbare kwaliteitsinjectie aan de selectie. De ploeg was op voorhand een titelkandidaat en de verwachtingen waren hoog gespannen.

Volendam (rkav) speelde het gehele seizoen bovenin, maar had twee geduchte concurrenten: Zuidvogels en AFC. Cruciaal bleek de wedstrijd op 11 maart 2017 tussen Volendam (rkav) en koploper AFC, dat 10 wedstrijden achtereen had gewonnen en een voorsprong van 9 punten had. De vraag was: kon Volendam (rkav) de achterstand verkleinen tot 6 punten of nam AFC een riante voorsprong van 12 punten op de concurrent? Het werd het laatste, want de koploper boekte haar elfde opeenvolgende zege: 0-1 door een doelpunt van Tommy Dekkers. In de slotfase overleefde AFC op het tandvlees. Volendam (rkav) zette aan en kreeg in de laatste twintig minuten nog twee enorme mogelijkheden om de stand gelijk te trekken. Na een strakke pass van Sonny Tol schoot Jaap (Vlugge) Molenaar van dicht bij tegen de paal. Het zat de spits de hele wedstrijd niet mee, want vlak voor tijd kreeg hij de bal er op twee meter van de doellijn niet in. Keeper Maksim van Ingen kon een schot van invaller Johan Keizer niet klemmen, maar was er nog op tijd bij om de inzet van Jaap (Vlugge) Molenaar naast te tikken. Met nog acht wedstrijden te gaan, werd het aan het einde van de competitie toch nog spannend, want AFC verloor daarna drie keer en speelde nog één keer gelijk. De marge bleek voldoende. AFC hield respectievelijk 3 en 4 punten over op Volendam (rkav) en Zuidvogels aan het einde van de rit.

Volendam (rkav) behaalde de laatste periodetitel en mocht daarom via de nacompetitie strijden om een plaats in de hoofdklasse. De finale werd behaald na een overwinning op DUNO uit Doornwerth. In deze finale, een tweeluik tegen SV Nootdorp, liep Volendam (rkav) echter promotie mis naar de hoofdklasse. In de reguliere speeltijd maakte Volendam (rkav), via Niels Joren, de opgelopen 0-1 achterstand in de heenwedstrijd goed. In de verlenging werd echter niet gescoord, zodat strafschoppen uiteindelijk de beslissing moesten brengen. En dat duel won SV Nootdorp met 5-3 van Volendam. Leon Tol (Bolle), Jaap (Vlugge) Molenaar, Ron Kwakman en Bart Jonkerman namen aan het einde van het seizoen afscheid.
 

Boven vlnr. Sonny Tol, Frank Boogaard, Gerry Schilder, Simon Tol, Leo Tol, Jaap Tol, Patrick Bond, Joey Tol, Jaap Molenaar, Nick Tuijp. Midden vlnr. Kobus Jonk (elftalbegeleider), André Pijlman, Ron Kwakman, Niels Joren, Danny Tol (Pier), Johan Tol, Sander Binken, Rick Heuvel, Niels Springer, Jan Visscher, Nico Keijzer, Angelique Lenior (fysiotherapeut), Frank Kwakman (Kukel), Johan Tuijp (assistent-trainer). Onder Sander Middelbeek (trainer), Thierry Schilder, Johan Keizer, Tim Veerman, Vince Kemper, Didier Karregat, Iwan Tol, Frank Steur en René Binken (assistent-trainer).


Eindstand


Nr. Club GS W G V PTN DV DT
1. AFC Promotie 26 16 4 6 52 58 41
2. Volendam (rkav) Periodekampioen 26 15 4 7 49 45 27
3. Zuidvogels Periodekampioen 26 15 3 8 48 53 32
4. Montfoort Periodekampioen 26 12 7 7 43 44 38
5. DTS Ede Periodekampioen 26 12 6 8 42 46 32
6. SVL 26 12 6 8 42 51 45
7. Aalsmeer FC 26 11 4 11 37 36 35
8. Woudenberg 26 10 6 10 36 32 35
9. Zwaluwen'30 26 9 8 9 35 43 41
10. Merino's De 26 9 7 10 34 45 52
11. Geinoord Nieuwegein Nacompetitie 26 7 7 12 28 36 47
12. Roda'46 Nacompetitie 26 7 4 15 25 39 47
13. JSV Nieuwegein Degradatie 26 6 5 15 23 29 50
14. VVZ'49 Degradatie 26 3 5 18 14 29 63

Gewijzigde voetbalpiramide

Het Nederlandse voetbal kreeg een nieuwe vorm. De competities van het amateur- en betaald voetbal, voorheen twee gescheiden werelden, werden met elkaar verbonden. Het nieuwe landelijke competitiemodel ging in de top bestaan uit drie Divisies: Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie. Voor de zaterdagafdeling kwam daaronder één Zaterdag Derde Divisie (voorheen de Topklasse), met daaronder twee Zaterdag Hoofdklassen (A, B) waaraan in elke competitie zestien teams deelnemen. De Klassen daaronder (eerste t/m vijfde) worden op districtsniveau ingedeeld.
 

3 juni 2017, SV Nootdorp - Volendam (rkav) (0-1). Roy Haars aan de bal in de finale van de nacompetitie. Uiteindelijk zou Volendam (rkav) door strafschoppen de promotie naar de hoofdklasse mislopen.


8 april 2017, Volendam (rkav) - Roda'46. Bart Jonkerman neemt het doel onder vuur.



Bart Jonkerman (speler tussen 2004-2016)
Bart Jonkerman nam dat seizoen, bijna 32 jaar, afscheid na maar liefst dertien jaar trouwe dienst in het eerste elftal van de zaterdagamateurs. Hij was in die jaren niet de meest opvallende speler. Hij hoefde niet zo nodig op de voorgrond. Toch deden alle trainers een beroep op hem. Hij speelde namelijk altijd met volle inzet, was taakbewust en wist heel goed, wat hij wel en niet kon. Zijn kracht was zijn multifunctionaliteit. Als er één speler was die altijd zonder mokken zijn taken uitvoerde en speelde waar de trainer hem nodig heeft, was hij het wel. Hij was van origine een middenvelder, maar speelde de laatste jaren vooral centraal achterin. Hij debuteerde in 2004 onder trainer Frans Schuitemaker in de hoofdklasse. Het elftal zat in die periode in een neerwaartse spiraal en zou kansloos degraderen. Met trainer Berry Smit werd de opmars weer ingezet en werd hij in 2008 kampioen van de 1e klasse. Vanaf dat moment speelde hij zeven jaar onafgebroken in de hoofdklasse. Uit die periode beschouwde hij de winstpartijen tegen Spakenburg en IJsselmeervogels als hoogtepunten. Van Sparta Nijkerk won hij met zijn zelfs één keer met 7-2. “Van alle trainers die ik heb gehad, heb ik van Berry Smit, Edwin Keizer, Tijs Schipper en Sander Middelbeek het meest opgestoken. Berry Smit was een motivator, Edwin Keizer was heel serieus met zijn vak bezig en wist alles van een tegenstander, Tijs Schipper had de pech dat hij het met mindere spelers moest doen en Sander Middelbeek was heel scherp. Hij hechtte sterk aan discipline.” Na zijn afscheid was hij niet bang voor het zogenaamde ‘zwarte gat’. “Ik heb nu ook een gezin met twee kinderen. Verder neemt mijn werk als kraandrijver bij Mick Volendam toe. De laatste tijd vroeg hij mij ook al voor de zaterdag. Dat heb ik steeds afgehouden. Ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik blijf wel af en toe trainen en misschien doe ik nog een keer met het tweede mee. Dertien jaar lang moest ik elke zaterdag weg. Ik heb het voor mijn plezier gedaan en heb altijd in leuke ploegen gespeeld.”