Zilveren Botter Toernooi

1978, Editie 15
Deze editie bestond uit de onderstaande deelnemers:, verdeeld over 2 poules:
Poule A: Ajax, FC Brugge (Bel), NEC, Rot-Weis Essen (Dui), Sparta
Poule B: Haarlem, Noordhollands elftal, Roda JC, Waregem (Bel), Volendam

Het toernooi werd gewonnen door het Belgische Waregem. De finale was een geheel Belgische aangelegenheid, want de tegenstander heette FC Brugge. De Bruggenaren waren geheel gewaagd aan de voetballers uit Waregem, wat tot uitdrukking kwam in de 0-0 stand die aan het eind van de wedstrijd op het scorebord prijkte. Er werd verlengd maar toen bleef ook de brilstand gehandhaafd. Dit betekende penalties nemen. De eerste serie eindigde in 3-3, maar toen wist Waregem eindelijk de verdiende winst naar zich toe te trekken. Verdiend omdat deze ploeg alle wedstrijden in het toernooi gewonnen had.

De strijd om de 3e en 4e plaats werd gewonnen door Ajax. Het selectie-elftal van Noordholland werd met 6-1 weer de provincie ingestuurd. De 5e plaats was voor NEC, dat met 3-1 Haarlem naar 6e plaats verwees. Rot-Weiss Essen wist, na 3-3 en strafschoppen, Volendam naar de 8e plek te zetten en zelf de 7e plaats in beslag te nemen. De strijd om 9e en 10e plaats werd door Sparta met 3-2 gewonnen van Roda JC.

Als beste keeper en beste achterhoedespeler werd twee Belgen uitverkoren, doch beste middenvelder en aanvaller waren twee Nederlanders. Ronald Kuiper van NEC was beste speler uit de middenlinie en Van de Heemst van Ajax was veruit de beste aanvaller van het toernooi.