ADO - Volendam

Wedstrijddetails  
 
Uitslag 3-2
Maandag 26 december 1956, 14:00
KNVB Beker
Bekerronde 3
Scoreverloop 15. Jan Verhoek 1-0, 31. Mathijs (Mick) Clavan 2-0, 48. Jaap (Jut) Smit 2-1, 60. Dick 'de Knoest' Tol 2-2, 75. Lex Rijnvis 3-2
Scheidsrechter Janus Aalbrecht
Toeschouwers 7.000
Stadion Zuiderpark, Den Haag
Bijzonderheden Het was tweede kerstdag en er werd in die periode gewoon gevoetbald. Volendam moest proberen om via eredivionist ADO verder te bekeren. De toeschouwers verkozen de snijdende oostenwind met lichte sneeuw in plaats van de warme huiselijke haard en de kerstboom. Scheidsrechter Aalbrecht maakte zijn debuut. Keeper Jaap Keijzer (Aaltje) was één dag eerder, op eerste kerstdag 1956, met speciale toestemming van de bisschop, getrouwd. Dit omdat hij persé op tweede kerstdag de bekerwedstrijd wilde spelen. Als huwelijkscadeau kreeg hij, voorafgaand aan de wedstrijd, van ADO een etstekening van de Hofweg met het ruiterstandbeeld van Koning Willem II. Of de trouwerij van invloed was op zijn prestatie was niet duidelijk, maar bij de eerste 2 doelpunten van ADO ging hij allerminst vrijuit. Na de gelijkmaker ontspon zich een ongemeen fel duel met harde overtredingen over en weer. Volendam kreeg de overhand, maar balverlies van Dick Maurer werd de ploeg uiteindelijk noodlottig.

Op de foto staan de Volendammers vlnr. Kees Runderkamp (van Rikus), Ben Steur, Dick Maurer, Jintje Schilder (Koles), Dick Tol (de Knoest), Jannie Schilder, Jaap Keizer (Aaltje), voorzitter Arnold Mühren en de Hagenezen vlnr. Karel Jansen, voorzitter Toon Martens, Lex Rijnvis en met de bal in de handen Jan Verhoek.


ADO-doelman Kok slaat de bal na een corner uit het doelgebied.