Uitslag 0-5
Zaterdag 2 december 2023, 18:45
Eredivisie
Competitieronde 14
Scoreverloop 59. Odysseus Velanas 0-1, 61. Ferdy Druijff 0-2, 67. Ferdy Druijff 0-3, 82. Lennart Thy 0-4, 87. Ferdy Druijff 0-5
Scheidsrechter Dennis Higler
Toeschouwers 6.800
Stadion Kras Stadion, Volendam
Gele kaarten Calvin Twigt, Lequincio Zeefuik (FC Volendam)
Rode kaarten Geen
FC Volendam Mio Backhaus, Oskar Buur (75. Xavier Mbuyamba), Damon Mirani (56. Robin Maulun), Josh Flint, George Cox, Benaissa Benamar (46. Brian Plat), Calvin Twigt, Milan de Haan (82. Lequincio Zeefuik), Bilal Ould-Chikh, Robert Mühren, Zach Booth (56. Garang Kuol). Trainer: Matthias Kohler
PEC Zwolle Jasper Schendelaar, Bram van Polen, Sam Kersten, Thomas Lam, Anselmo Garcia Mac-Nulty (84. Nico Serrano), Zico Buurmeester (58. Ferdy Druijf), Ryan Thomas (84. Anouar El Azzouzi), Davy van den Berg, Younes Namli, Lennart Thy, Odysseus Velanas (77. Elianio Reijnders). Trainer: Johnny Jansen
Bijzonderheden Na een week vol bestuurlijke chaos en commotie kreeg FC Volendam ook sportief een flinke tik te verduren gekregen. Het gaf na een prima eerste helft, waarin het verzuimde een voorsprong te nemen, in zeven minuten tijd de wedstrijd helemaal weg. FC Volendam begon scherp en agressief. De ploeg  wist uit dat goede spel maar mondjesmaat gevaarlijk te worden. Verder dan een doorbraak van Zach Booth (redding doelman Schendelaar) en een handvol corners kwam de thuisclub niet. Tot Robert Mühren in de 29e minuut na een fraaie aanval vrij voor Zwolle-doelman Jasper Schendelaar op dook. De spits liet - misschien wel symbolisch voor de ellende waarin FC Volendam verkeerde - de bal echter van de voet springen. Na rust wist PEC Zwolle zich makkelijker onder de Volendamse druk uit te voetballen. En juist op het moment dat trainer Matthias Kohler met twee verse krachten (Maulun en Kuol) probeerde wat nieuw elan in zijn ploeg te brengen, sloeg PEC Zwolle in zeven minuten tijd hard toe. Eerst mikte Odysseus Velanas raak na een snelle uitval, en luttele minuten later dompelde invaller Ferdy Druijf Volendam nog wat dieper in de rouw: 0-2. Diezelfde Druijff kopte niet veel later ook nog eens raak voor 0-3. Daarmee was het pleit wel beslecht. Het had - terwijl de eerste supporters het stadion al verlieten - nog erger kunnen zijn voor het toch al zo geplaagde Volendam na een charge van Calvin Twigt op de benen van Younes Namli. De beste aan Volendamse zijde kwam er met geel genadig vanaf bij arbiter Dennis Higler. Uiteindelijk bepaalden Lennart Thy (rake kopbal) en opnieuw Ferdy Druijf de eindstand op een voor FC Volendam beschamende 0-5.

Robert Mühren laat een grote kans liggen in de eerste helft. In plaats van direct uit te halen, neemt hij eerst de bal aan. Daardoor gaat de kans verloren want Zwolle-keeper Jasper Schendelaar kan vervolgens ingrijpen. Foto Fred Rotgans, FCVD