Zaanstreek - Volendam (1-2)

Wedstrijd gespeeld op 18 april 1967

'De Blubber' toont zich onverzettelijk
Op 18 april 1967 speelde Volendam de belangrijke uitwedstrijd tegen de Zaanstreek (later dat jaar omgedoopt tot AZ'67 na de fusie met Alkmaar'54). De inzet was om, met nog 3 wedstrijden te gaan, zicht te houden op promotie. Slechts in de slotfase was het even spannend in de Noordhollandse derby op het tjokvolle Guisweg-complex in Koog aan de Zaan, waar 10.000 toeschouwers Volendam verdiend met 1-2 zagen winnen. Omdat koploper N.E.C die dag punten verspeelde, nam Volendam de eerste plaats over in de Eerste Divisie.

De wedstrijd was in feite al beslist na één half uur. Door Dick Sier (Kits) en Dick Tol (de Knoest) had Volendam toen al een verdiende 2-0 voorsprong opgebouwd. De laatste scoorde zijn 31e doelpunt van dat seizoen. Volendam hanteerde in het eerste half uur het tempowapen en daar was de Zaanse defensie niet tegen opgewassen. Doelman Dick Schouten keerde in de 14e minuut op spectaculaire wijze een kogel van Johan Pelk, maar toen Dick Sier (Kits) een kwartier later van circa 8 meter afstand een vlammend schot loste, stak de verraste keeper geen hand uit (0-1). In de 35e minuut sloeg Dick Schouten bij een voorzet van links de bal niet ver genoeg weg. Jack Hoogland, die Wim Kras uitstekend verving, schoof de bal naar Dick Tol (de Knoest) die koel raak schoot.

Na de rust daalde het tempo schrikbarend. Zaanstreek kwam weliswaar een aantal keren dichtbij het doel van Cees Tuijp (Sikkie) maar die hoefde niet echt moeilijk werk op te knappen. Halverwege de tweede helft stelde uitblinker Dick Sier (Kits) met schitterend schot nog Dick Schouten op de proef, waarna Zaanstreek 12 minuten voor tijd succes had. Een voorzet van Kleef bereikte Dekker, die secuur op doel richtte. Cees Tuijp (Sikkie) kreeg de bal niet onder controle en van dichtbij knalde Dick Twisk, via de onderkant van de lat, raak (1-2). Toen moest Volendam alsnog oppassen, maar tot vreugde van de honderden meegereisde Volendam-supporters was de toch al machteloze Zaanstreek-aanval uitgeblust.

De wedstrijd stond ook bekend om de onverzettelijkheid van Klaas Karregat (Blubber). Twintig minuten voor tijd verliet hij met een groot gat in zijn hoofd het veld toen hij werd geraakt door een hoge trap van Jacques Kleef. “Die zien we niet meer terug”, zal menig toeschouwer hebben gedacht. Maar even later stond de verdediger met een bebloed shirt en een tulband op het hoofd weer op het veld alsof er niets gebeurt was. Na afloop van de wedstrijd moest ‘De Blubber’ naar het ziekenhuis worden gebracht om zich te laten behandelen.


Uitblinker Dick Sier (Kits) in aktie. Foto Eric Koch, Anefo.


Keeper Dick Schouten ontneemt Johan Pelk een kans. Foto Rob Taconis, ANP.


Klaas Karregat (Blubber) toont zich onverzettelijk en speelt door met hoofdwond. Foto Eric Koch, Anefo.


De gehavende Klaas Karregat (Blubber) wordt, na de wedstrijd, opgevangen door verzorger Piet Butter (links) en trainer-coach Ron Dellow (rechts). Foto Rob Taconis, ANP.