Volendam - NAC Breda (2-1)

Wedstrijd gespeeld op 30 augustus 2019

Winst in extremis in geel-zwart stadion
Volendam speelde op vrijdag 30 augustus 2019 een kraker tegen NAC Breda. De Volendammers maakten laat in blessuretijd de 2-1 en hielden zo de punten in eigen huis. De Jaap Bond-tribune kleurde bijna helemaal geel-zwart van de 1.400 meegekomen NAC-supporters. Er heerste een top voetbalsfeertje. Dat was best bijzonder, want de Bredase club speelde dit seizoen niet in de Eredivisie, maar een treetje lager in de Eerste Divisie. NAC liet ook dat seizoen weer zien over een hondstrouwe aanhang te beschikken. Ondanks de degradatie trok de Bredase club ook dat seizoen thuis weer veel supporters naar het Rat Verlegh Stadion. NAC verkocht meer dan 13.500 seizoenkaarten. Daarmee stond de club - na de traditionele top 3 en FC Twente - op een vijfde plaats landelijk. Heel bijzonder voor een club uit de eerste divisie. De met 25 bussen vervoerde 1.400 supporters was het hoogste aantal in dat seizoen bij een uitwedstrijd in heel het betaalde voetbal. Alleen Feyenoord kwam in de buurt en nam 1.250 fans mee naar Heerenveen.

Eerste helft
In de eerste helft voerden de mannen van trainer Wim Jonk de boventoon. De thuisploeg had de wedstrijd onder controle en kwam geen enkele keer echt in de problemen. Door het goede spel kreeg de ploeg binnen tien minuten al een aardige kans via Derry John Murkin, maar die zag zijn inzet ver over het Bredase doel vliegen. De ploeg kreeg een kleine vijf minuten later een goede mogelijkheid via Jari Vlak, maar ook hij zag zijn schot over het doel van de tegenpartij gaan. Binnen de minuut had aanvoerder Kevin Visser de openingstreffer op zijn schoen, de schuiver belandde echter in de handen van NAC-goalie Nick Olij. Daarna volgde er een kleine pauze op het gebied van kansen en werd de strijd vooral op het middenveld uitgevochten. 

Tot na een half uur spelen toen Jari Vlak goed door kwam op het middenveld. De bezoekende keeper had alle moeite met de inzet en kon ternauwernood de bal richting de zijkant van het veld tikken. Voor de rust volgde er nog een mogelijkheid voor Volendam. Spits Zakaria El Azzouzi, maar hij zag zijn kopbal gepakt worden door NAC-keepr Nick Olij.Tweede helft
Volendam leek zijn vorm uit de eerste helft te hebben meegenomen, maar NAC herstelde zich en kwam na ruim een uur voetballen op een 0-1 voorsprong via Finn Stokkers. Nordin Bakker was daarna belangrijk voor het elftal door een aantal erg belangrijke reddingen te verrichten. Volendam richtte zich opnieuw op na de goal en liet in de slotfase maar eens zien wat voor een enorme vechtlust er in het team rust. Martijn Kaars leek op de valreep een punt te schenken aan de mannen van Wim Jonk. Hij kopte de bal enigszins gelukkig tegen NAC-keeper Nick Olij aan, maar het was genoeg voor de 1-1. Echter in de allerlaatste seconden kwam Gijs Smal in een erg kansrijke positie, waaruit hij een onvergetelijke treffer maakte en het feest op de tribunes kon losbarsten. Zijn schuiver passeerde de doelman. Met de laatste seconden die wegtikten wisten de Volendammers de voorsprong te verdedigen. Nadat scheidsrechter Oostrom het laatste fluitsignaal had gegeven sprintten de spelers en de staf het veld op.
Beelden van de wedstrijd