Volendam - Feijenoord (2-1)

Wedstrijd gespeeld op 15 oktober 1978

Legioen doet eigen ploeg de das om
Op 15 oktober 1978 vindt, in 2e ronde van de KNVB beker, een wedstrijd plaats die bol staat van de supporters-incidenten. Het Feyenoord legioen staat erom bekend dat het menig wedstrijd voor de club heeft gewonnen. Als Feyenoord op bezoek komt in Volendam, gebeurt die dag, hoe onwaarschijnlijk ook, het tegenovergestelde. Het wordt de wedstrijd van opstootjes op de tribune en het incident met 2 ballen op het veld.

Eerste helft
In de eerste helft komt Feyenoord al vroeg op voorsprong door Jan van Deinsen, waarna Jaap Jonk (Suikere), in de 28e minuut, namens Volendam uit een vrije trap de gelijkmaker laat aantekenen.
 

Tweede helft
In de tweede helft domineert Feyenoord zonder echt grote kansen te creëren. Juist op het moment dat Feyenoord toch de 1-2 scoort, wordt vanuit het Feyenoord-vak een lek gestoken bal het veld op gegooid. Scheidsrechter Bep Thomas kan daarom niet anders dan de treffer annuleren en met een scheidsrechtersbal de wedstrijd hervatten. Voor Feyenoord treedt dan de 'Wet van Murphy' in werking. Twee minuten voor tijd ontloopt Jaap Jonk (Suikere) een tackle van Aad Mansveld waardoor hij in staat is om Dick Bond (Sport) te lanceren die geen moeite heeft om doelman Treijtel met een diagonaal schot te passeren, 2-1. Dit betekende het einde van het bekeravontuur voor Feyenoord.

Volendam zou dat seizoen doorstoten, via Noordwijk en Sparta, tot de halve finale van de KNVB beker. Het vond uiteindelijk zijn waterloo, over 2 wedstrijden, tegen Ajax dat uiteindelijk de KNVB beker won.