Volendam - Feijenoord (1-1)

Wedstrijd gespeeld op 11 maart 1962

Johan Pelk gaat voorop in de strijd
Met meer dan 20.000 toeschouwers op de tribune, tweemaal het inwonersaantal van Volendam in die jaren, was er die middag een glansrol voor Johan Pelk. Volendam was de wedstrijd furieus begonnen. De Rotterdamse afweer had de handen vol om met name Johan Pelk af te stoppen. Gelukkig voor Feijenoord bleek keeper Eddy Pieters Graafland in uitstekende vorm. Na een half uur spelen was er een domper, want Dick Tol (de Knoest) bleek slachtoffer van zijn eigen lichamelijke kwetsbaarheid. Hij strompelde van het veld met een naar het oog ernstige dijbeenblessure die hem daarna weken aan de kant zou houden. Zijn vertrek betekende een psychologische dreun, want de aanvalsdrift van Volendam ebde weg en Feijenoord kon het initiatief overnemen. Midvoor Cor van der Gijp sloeg in die fase toe door met een omhaal de bal in de verre hoek te deponeren 0-1. Vlak voor het rustsignaal belandde een tweede omhaal van diezelfde Cor van der Gijp met een doffe knal op de paal. De strijd leek al gestreden.

Na rust was het echter Volendam dat het heft weer in handen nam. Feijenoord kwam niet meer in het normale spel. Wat de buitenspelers Coen Moulijn en Pummy Bergholtz ook probeerden, er was geen doorkomen aan. Jannie Schilder en Jintje Schilder (Koles) heersten op het middenveld. De onvermoeibare back Joep Molenaar (Des) ondersteunde de aanval in de ‘alles-of-niets’ poging om de gelijkmaker te realiseren. De teleurstelling was groot toen de gelijkmaker van Harmen Veerman (de Poes) werd afgekeurd door scheidsrechter Leo Horn wegens buitenspel. Kort daarna was het Ben Steur die een hoge voorzet richting het strafschopgebied verstuurde. Met een ferme kopstoot was het Johan Pelk die de bal achter Eddy Pieters Graafland deponeerde. Het kabaal van de tribune was enorm en in de wijde omtrek te horen. Feijenoord was van slag en Volendam miste nog via Harmen Veerman (de Poes) de kans om de winst binnen te halen. Volendam was na de wedstrijd tevreden met een punt maar ook teleurgesteld omdat er misschien meer in had gezeten.


Johan Pelk is Eddy Pieters Graafland de baas en zorgt voor de 1-1.


Vreugde na de gelijkmaker.


Vreugde en verslagenheid na de gelijkmaker.


Eddy Pieters Graafland kan ingrijpen voordat Johan Pelk gevaarlijk wordt. Op de achtergrond Jannie Schilder en Gerard van Kerkum. Foto Jac. de Nijs, Anefo.