Volendam - Ajax (4-2)

Wedstrijd gespeeld op 14 oktober 1956

Volendam kegelt de landskampioen uit de beker
De eerste bekerontmoeting tussen Ajax en Volendam stamt uit het seizoen 1956-1957. Op de prachtige herfstdag 14 oktober 1956 stonden de clubs tegenover elkaar in de derde ronde van het nationale bekertoernooi. Het complex aan de Julianaweg was stijf uitverkocht met 8.000 toeschouwers. Het was tevens de eerste ontmoeting tussen beide voetbalclubs in het dan nog piepjonge Nederlandse betaald voetbal. Dat seizoen speelde Volendam in de Eerste Divisie en zou Ajax landskampioen worden. Volendam zorgde die dag voor een sensatie door als dorpsclub een van de grootste clubs van Nederland te verslaan. Op dat moment was dat niet voor mogelijk gehouden.

Het Volendammer publiek was ook huiverig toen scheidsrechter Martens voor de aftrap floot en beide ploegen van start gingen: "Was Volendam in staat om Ajax bij te benen?' Maar al snel sloeg de stemming om. Ajax speelde heel mat en Volendam trok fel van leer. De Ajax-defensie had geen vat op het aanvalsspel van Volendam en de beloning kon niet uitblijven. In 24e minuut bereikte rechtsbuiten Thames Tol (Pier) listig midvoor Dick Tol (de Knoest) die de 1-0 hard binnenschoot. Volendam behield het overwicht en in de 40e minuut viel de 2-0.  Een hoekschop werd door Bruin Steur (Joep) op het hoofd genomen en veerkrachtig achter Eddy Pieters Graafland gekopt. Tegen het rustsignaal werd het voor Ajax bijna nog erger als Dick Tol (de Knoest) een prachtkans net over de lat kopt. Na rust was Volendam direct gevaarlijk via een vrije trap van Dick Tol. Eddy Pieters Graafland liet de bal los en moest diverse keren in de scrimmage ingrijpen om de 3-0 te voorkomen. Kort daarop werd keeper Jaap Keijzer ongelukkig geraakt en moest zich laten vervangen door Jan Greuter. Toen de bal ongelukkig via de rug van Klaas Karregat (Blubber) binnen het bereik van Ajacied Piet Ouderland kwam, knalde deze onbereikbaar voor Jan Greuter de 2-1 binnen. Er was even paniek want Ajax kwam bijna op gelijke hoogte via kansen van Frans Postma en Wim Bleijenberg. In de 75e minuut kwam de bevrijding toen Thames Tol (Pier), via een solo, swingend op doel afging en prachtig afrondde: 3-1. Het duurde niet lang voordat er weer gejuicht kon worden. Bruin Steur (Joep) stuurde Dick Tol (de Knoest) de diepte in. Vol gif schoot hij de bal langs de uitlopende Eddy Pieters Graafland. Ajax kwam in de slotfase nog terug tot 4-2 via Wim Bleijenburg. Spoedig daarna volgde het bevrijdende eindsignaal en was de sensatie compleet.


Dick Tol (de Knoest) knalt de 1-0 achter keeper Eddy Pieters Graafland.


Jannie Schilder sticht gevaar in het strafschopgebied van Ajax.


Bruin Steur (Joep) kopt 2-0 achter keeper Eddy Pieters Graafland.


Piet Ouderland knalt de 2-1 achter invaller-doelman Jan Greuter.


De uitgevallen doelman Jaap Keijzer (Aaltje) viert de op handen zijnde overwinning alvast met zijn vervanger Jan Greuter. Links bestuurslid Jannie Sier.