Ajax - Volendam (1-2)

Wedstrijd gespeeld op 02 oktober 1977

Op 2 oktober 1977 zorgt Volendam voor een enorme stunt door, in de Meer, de regerend landskampioen Ajax te verslaan. Verlies is die dag van te voren ingecalculeerd, maar het pakt geheel anders uit...

Gelegenheidsteam
Trainer Jan Mak, van de kersverse promovendus Volendam, moet een gelegenheidsteam opstellen want de zeven basisspelers Fred Andre en Jaap 'Suikere' Jonk (geschorst), Frans Hoek (pink uit de kom), John van Wensveen (enkelblessure), Jan 'Billy' Bond (voet in het gips), Cor Zonneveld (rugblessure) en Kees 'Pier' Tol (enkelbanden verrekt) kunnen om uitlopende redenen niet meedoen. De vervangers zijn die dag o.a. derde doelman Jan Hoogland, de 18-jarige debutant Kees Molenaar (Keje), verdediger Kees Guijt en de 19-jarige spits Klaas Kwakman (Ket).

Op gelijke hoogte
Bij het begin van de wedstrijd, wil Ajax direct orde op zaken stellen en begint met een verwoed offensief. Dat resulteert al snel in een voorsprong. Frank Arnesen mag in buitenspelpositie, van de matig leidende Mulder, doorgaan en brengt Ruud Geels in stelling en met een halve omhaal is het 1-0. Op dat moment staat Volendam op instorten, maar in plaats van doordrukken gaat Ajax een tempo lager spelen. Dat stelt Volendam in de gelegenheid om de achterstand te verwerken en in de wedstrijd te groeien. De gelijkmaker, in de 31e minuut, is eigenlijk dan ook logisch, want Volendam creëert simpelweg meer kansen dan Ajax. Jaap Visser plaatst een vrije trap op het hoofd van Paul Bijvank en deze oud-Ajacied kopt door naar een andere oud-Ajacied Dick Helling, die doelman Jager kansloos laat, 1-1.


Ruud Geels zet Ajax op een 1-0 voorsprong. Dick Helling ziet het gebeuren. Foto Koen Suyk.


Ruud Geels springt over keeper Jan Hoogland. Foto Koen Suyk.


Op voorsprong
Na rust zakt het spel van Ajax naar een bedenkelijk niveau en de Volendammers tikken de bal moeiteloos naar elkaar. Tegen het einde bereikt het duel zijn climax. Dick Bond (Sport) speelt zich uitstekend vrij en plaatst de bal op de sprintende Jaap Braan. De gelegenheidslibero van Volendam schuift de bal precies op tijd door naar Klaas Kwakman (Ket) die hard inschiet, 1-2.


Klaas Kwakman (Ket) schiet het winnende doelpunt binnen.


Dolle vreugde na het laatste fluitsignaal. Hans Mol op de achtergrond. Foto Koen Suyk.


Keeper Jan Hoogland wordt gefeliciteerd door Dick Bond (Sport) en Frans Hoek. Foto Koen Suyk.